
Bağışıklık sistemi, canlıları hastalılara karşı korumak amacı ile patojen ve tümör hücrelerini tanıyarak onların yok edilmesini sağlamaya çalışan işleyişin toplamıdır. Sistem, canlı vücuduna giren tüm yabancı maddeleri tarar ve anormal yapıları tanıyarak onlara engel olmaya çalışır ve savunma mekanizması olarak antikor ve antijenler oluşur. İmmünite antikorlarla vücudu korumaktır. Canlı vücudu doğal olarak vücudu korumaya çalışmaktadır. Bu koruma yeteneğine de immünite denmektedir.
Bağışıklık sistemi birçok etmenden etkilenmektedir;
- Yetişkin bireyler için günlük ortalama uyku süresi 6-8 saattir. Daha az ya da daha çok uyumak bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.
- Yetersiz ve dengesiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.
- Stres beynin hormonal yapısını etkileyen faktörlerden biridir. Stres seviyesi, bağışıklık sistemini direkt ve dolaylı olarak etkilemektedir.
- Kronik hastalıklar vücut işleyişini etkilemektedir ve bağışıklık sistemi etkilenmektedir.
- Diyabet, kolesterol, tiroid gibi bazı hastalıklar bağışıklık sistemini etkilemektedir.
Bağışıklık Sistemi Üzerinde Etkisi Olan En Önemli Vitaminler;
A Vitamini: İmmün yanıtın oluşmasında rol oynayan lenfosit ve kan hücrelerinin büyümesinde rol almaktadır. En çok süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, havuç, kayısı, ıspanak, mercimek, pırasa, kırmızı biber, greyfurt gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır.
C Vitamini: Antioksidandır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Taze sebze ve meyveler en önemli kaynaklarıdır.
E Vitamini: Antioksidandır. Antikorların yapısında görev almaktadır. Böylelikle bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlamaktadır. Zeytinyağı, ceviz, badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, somon, avokado, domateste bol miktarda bulunmaktadır.
B Vitamini: İmmün yanıt için en önemli vitaminlerdendir. En çok et, tavuk, balık, yumurta, kuruyemiş ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.
D Vitamini: Bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasında çok önemli bir role sahiptir. Somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar, yumurta, karaciğer D vitamini içeren besinler arasındadır.
Çinko: Bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir. Et, karaciğer, peynir, istiridye, bezelye, fasulye, barbunya, yer fıstığı, kabak çekirdeği çinko açısından zengindir.
Diyetisyen Gizem İğde
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Add Comment