Posa, vücudun sindiremediği veya kan dolaşımına emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlardır. Posa gereksinimi bireylerde yaş faktörü ile birlikte artmaktadır. Günlük alınacak diyet posa miktarı yetişkinler için; 25-30 g/gün’dür. Çocuklar (> 2 yaş) için; Yaş + 5 g/gün’dür.
Posa Kaynakları Nelerdir?
Posa içeriği en fazla olan besin grubu baklagillerdir (%11-26). Sırasıyla sert kabuklu meyveler (%5-14), tahıl ürünleri (% 4-7,5), sebzeler (% 3-4) ve meyveler (% 1-2) de bulunmaktadır.
Sağlığa Etkisi
• Konstipasyonu (kabızlığı) önler.
• Vücutta dolaşan kolesterolün emilimini azaltarak düşürür.
• Posa içeren yiyecekler daha geç sindirilir ve karbonhidratların emilimini yavaşlatır. Böylece kan şekerinin aniden düşüp yükselmesine engel olur.
• Posa tüketiminin insülin direnci oluşmasını ve diyabet olma riskini azaltır.
• Kalın bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını artırarak zararlı bakterilerin çoğalmasının engeller. Dışkının geçişini hızlandırması sebebiyle, dışkıdaki kanserojen maddelerin bağırsak hücreleriyle temasını kısaltır, toksik öğelerin de emilmeden vücuttan atılmasını sağlar. Böylelikle kolon kanserine karşı korumaktadır.
• Posası yüksek (sebze, meyve ve tam tahıl ürünlerinden yüksek) beslenme modelinin gastrik kardia (mide) kanseri ve özafagus (yemek borusu) kanser riskini azaltmaktadır.
• Midenin daha geç boşalmasını sağladığı için yeme isteğini azaltır. Uzun süre tok tuttuğu için kilo kontrolünde etkilidir.
Yüksek Posa Alımının Zararları
• Gaz, şişkinlik, bulantı olabilir.
• Vücutta vitamin ve mineral emilimi azalabilir.
• İnsülin kullanan kişilerde hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) gelişebilir.
• Bağırsak hareketlerine zarar vermektedir. Bu yüzden günlük diyet posası alımı 50 gr’dan fazla olmamalıdır.
Diyette Posa Miktarını Arttırmak İçin;
• Beslenmede besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
• Meyve ve sebzeleri yenebilir kabukları ile birlikte tüketilmelidir.
• Günde en az 3-4 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir.
• Haftada 2-3 defa kurubaklagiller tüketilmelidir
• Tam tahıllar ve ürünleri tercih edilmelidir.
Diyetisyen Gizem İĞDE
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Add Comment