SİGARA KULLANIMI VÜCUT GELİŞTİRMEYİ ETKİLER Mİ?
Sigara içme alışkanlığı dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin en yaygınıdır. Her sekiz saniyede bir kişi sigaradan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Bu ölüm nedenlerinin başlıca sebepleri arasında sigaradan kaynaklı kalp hastalıkları, solunum hastalıkları ve kanser türleri yer almaktadır. Bu ciddi sağlık problemlerinin yanında, hücrelere daha az oksijen gittiği için sigara içen kişilerde fiziksel dayanıklılık da düşmektedir. Bu durum kasların ve diğer dokuların zarar görmesiyle birlikte, sigara içmeyen kişilere göre fiziksel formları daha kötü bir duruma getirmektedir.
Yapılan araştırmalara göre; sigara kullanımı nabız ve kalp atış hızını yükseltmekte ve nefes nefese kalmaya sebep olmaktadır. Aynı zamanda sigara içenlerin fiziksel egzersizlere katılma isteği de azalmaktadır. Spor yaparken kalp atışı ne kadar yavaş kalabiliyorsa kişi o kadar sağlıklı demektir.
Pek çok kişi sigaranın sadece akciğer iltihabına yol açtığını düşünmektedir. Fakat sigara kemik ve eklemlerinize de zarar vererek kemik erimesi, iltihaplı romatizma, bel ağrısı, egzersize bağlı burkulma ve kırılma gibi sakatlıklar, herhangi bir operasyon geçirirken daha yüksek komplikasyon yaşama olasılığı, sakatlıkların daha uzun sürede iyileşmesi gibi sorunların ortaya çıkma riskini arttırır.
Vücut geliştirme ve spor ile uğraşanlar için ciddi bir tehdit oluşturan sigara kullanımı, sağlıklı bireylerin bile vücut kimyasını kısa sürede bozabiliyor. Birçok zararı bulunan sigara, kas gelişimini de olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Sigara içerisinde bulunan kimyasallar nedeni ile damarları daraltarak, kaslara giden kanı azaltmanın yanı sıra kas gelişimi için ihtiyaç duyulan enerjiyi yok edebiliyor. Tüm sporcular için tehlike arz eden sigara kullanımı 5 yıl gibi kısa bir süre sonra akciğer, böbrek, kalp, boğaz ve gözlere kalıcı hasarlar verebiliyor.
SİGARANIN VÜCUDUNUZDAKİ ETKİLERİ
Vücuttaki emilimi azaltır. Hücrelerin sağlıklı bir şekilde büyümesine engel olan sigara kullanımı, antrenmanlarda uygulayacağınız çalışma kapasitesini de azaltmaktadır. Sigara içmenin, vücudun oksijen ve besin maddeleri emilimini de azalttığı yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır.
Kandaki oksijen seviyesini düşürür. Sigara kullanımına bağlı olarak gerileyen akciğer kapasitesi sebebi ile akciğerlerdeki oksijen miktarı da azalmaktadır.
Dayanıklılığı azaltır. Sigaranın içerisinde bulunan pek çok kimyasal maddeden en çok zarar verenler 43 adet olarak diğerlerinden daha ön plandadırlar. Bunlardan bir de nikotindir. Merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkileyen nikotin, uyarıcı etki yapmaktadır. Kalp atışı ve nabız hızını etkileyen sigara içmek, yaklaşık olarak %30 civarında kalp atışını hızlandırmaktadır.
Kaslara giden oksijen ve besinlerin azalmasına neden olan sigara kullanımı, kaslardaki protein sentezini etkileyecektir. Bağışıklık sistemini zayıflattığı bilinen sigara, kasların spor sonrasında yeniden toparlanma sürecini de yavaşlatmaktadır.
SİGARA KULLANIRKEN SAĞLIKLI BESLENMEK MÜMKÜN MÜ?
İştahı kapattığı da bilinen sigara kullanımı nedeniyle, beslenmenizde dengesizlikler meydana gelecektir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin de kas gelişimi için oldukça önemli olduğunu biliyoruz. Protein, vitamin ve mineral yönünden zengin bir beslenme, vücut geliştirmeye çalışıyorsanız daha da önemlidir.
Sigara kullanımı direkt olarak kasları eritmese de, kasların gelişmesine engel olmaktadır.
Sigara kullanan sporcular, fiziksel antrenmandan daha az verim almaktadır. Araştırmalara göre, sigara içen ve içmeyen sporcular karşılaştırıldığında, sigara kullanan sporcuların daha az kas gücü ve esnekliğe sahip olduğu, içmeyenlere göre üç kat daha yüksek oranda nefessiz kaldıkları ve sakatlık yaşama oranlarının ise neredeyse iki kat daha yüksek olduğuna ulaşılmıştır. Sigara içenler, içmeyenlerle beraber aynı antrenmanı aynı saatte yapsalar bile; sigara içmeyenlerin her zaman fark atma olasılığı daha yüksek olacaktır. Aynı zamanda sakatlık yaşadıktan sonra iyileşme süreçlerinin de daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir.
SİGARA KİLO VERMENİZİ SAĞLAR MI?
Sigara Sizi Fazla Kilolardan Korumaz!
Sağlıklı kilo aralığında kalmanın en etkili yolu iyi bir egzersiz ve yeme alışkanlığından geçmektedir. Bazı insanlar kilolarını kontrol etme bahanesiyle sigaraya başlamakta ya da bırakmayı reddetmektedir. Sigaranın metabolizmayı olumsuz şekilde etkilediği ve sigara içenlerin günlük yaşamda fiziksel olarak daha az aktif oldukları araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Sigara içen kişilerin vücutlarındaki yağ dağılımının genellikle karın bölgesinde gerçekleştiği ve bu durumun sağlık açısından tehlikeli olduğu görülmüştür.
KAYNAKÇA
WEB SİTELERİ https://havanikoru.saglik.gov.tr/component/k2/354/sporcularda-sigara-kullanimi.html
https://www.google.com/amp/s/blog.korayspor.com/sigara-kullanimi-vucut-gelistirmeyi- etkiler-mi/amp/
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Add Comment