Supplement nedir? Ne işe yarar? En iyi supplementler hangileri?
Top 5 Supplement ile LIFE CENTER’ın önerdiği sporcu besinleri sizin “hangi supplementi almalıyım?” sorunuza yanıt verecek. Paranızı akıllıca kullanacaksınız!
İstediğimiz vücuda ulaşmak bilinçli antrenman, kaliteli beslenme, disiplinli dinlenme ve doğru mantalitenin; kısacası dengeli bir hayatın sonucu. Dengeyi bozan bir faktör ne kadar küçük olursa olsun istediğimiz sonuçlara ulaşmamıza engel oluşturacaktır. Supplementlerin amacı da yol üzerindeki engelleri azaltmaktır.
Supplementler, beslenmemizde önem sırasında en son gelen kısımdır. Önce kalorimizi, protein gibi makrolarımızı, sıvı alımımızı, neyi ne zaman yiyeceğimizi oturtmalıyız. Bu durumda supplementler bize destek olur. Supplementler ayrıca piramidin altındaki eksikleri de kapatabilir. Fakat supplementler tek başına piramidin tamamı değildir!
Supplementleri araştırmak ve doğru bilgiler ışığında karar almak kolay bir iş değil. Satın alınmış araştırmalar, abartılan sonuçlar ve manipüle edici yorumlamalar maalesef şehir efsanelerinden ibaret değil.
Supplement Nedir? Ne İşe Yarar?
Supplement ne demek, sporcu besinleri demek. Sporculara özel hazırlanmış gıda demek.
Bunlara takviye deniyor çünkü tek başına hayatta kalmanız için gereken tüm vitamin, mineral, yeterli besin bu ürünlerde yok. O yüzden öğün yerine kullanılmazlar. Supplement eksik gidermek için var.
Bu yüzden önce eksik olan besini anlamak önemli.
Supplement incelemelerine başlamadan önce, bu konuda yanlış bilinen 2 noktaya vurgu yapmak istiyorum:
Supplement zararlı değildir!
Supplementler sıkça ilgili olmayan insanlar tarafından garip karşılanabiliyor, fakat bu ürünler birer besindir. Besin ne kadar zararlı olursa, supplement de o kadar zararlı olabilir.
Supplementler işlenmiş besinlerdir; fakat kendi besininizi kendiniz üretmiyorsanız, supplementlere ayrıca kötü bir gıda gibi bakmak biraz komik. Hatta ne kadar iyi beslenirseniz beslenin, kimi gıdalar diyetinizde eksik kalabilir. Supplementlerin amacı da bu eksikleri doldurmaktır.
Supplement mucize değildir!
Supplementler, sporcu besinleri, besindir. Besin ne kadar faydalı olursa, supplement de o kadar faydalı olabilir.
Supplementler sadece ihtiyacımız olan gıdalar izole edilerek sunulduğu için kullanım kolaylığı oluştururlar. Yerleri, zamanları vardır. Fakat inanılmaz farklar oluşturmazlar. Antrenman yapmadan, düzgün beslenmeden bu ürünleri kullanmak takımı giymeden papyon takmaya benzer.
Unutmayın! En iyi supplement antrenmandır, spor yapmaktır, iyi beslenmektir!
En İyi Supplementler!
Peki en etkili supplement hangisi? Paranızı hangi ürünlere ayırmalı, hangisini almalısınız?
Yeni başlayanlar için supplementler özellikle büyük bir endişe, biz burada size gitmeniz gereken yolu kolaylaştırıyoruz.
#1: Kreatin!
Kreatin ağırlık çalışması, sprint, güreş gibi güce dayalı spor yapanlar için enerji kullanımında rol oynar.
Araştırmalara göre temposu düşük, yoğunluğu yüksek sporcular için performans artıracak tek supplement kreatindir.
Gücünüzü doğrudan etkilediği için daha yüksek ağırlıklarla çalışmanıza yardımcı olabilir, dolaylı olarak da kas gelişimini ve kütle artışını destekler. Üzerinde en çok araştırma yapılan supplement olan kreatin, hiçbir sağlık sorununa sebep olmadığı gibi; beyin, kemik, kas ve karaciğere faydalıdır.
Kreatin ürünleri arasında dağlar oynamaz, fakat bir miktar kalite farkı bulunuyor. Farklı kreatin formları da bulunuyor, fakat en temel kreatin monohidrat da işimizi görebiliyor.
Kreatin suda kolay çözünen bir madde olmadığı için toz yerine tablet olarak da tercih edebilirsiniz, tamamen arzunuza göre.
#2: ZMA (Çinko ve Magnezyum)
Çinko ve magnezyum… Metabolizmanın birçok faaliyetinde birinci derecede rol oynayan mineraller. Eksikliğinde ortaya çıkan sıkıntılardan birkaçı: Düşük cinsel istek, saç dökümü, tırnakta beyaz lekeler, düşük testosteron ve sivilce…
Ailecek supplement etmeniz gerekiyor, özellikle sporcuların eksik olduğu mineraller. Supplement ile desteklenmesi testosteronunuzu doğal olarak yükseltir (olması gerektiği yere çeker) ve uykularınızdan aldığınız verim artar. Dolaylı olarak salonda ve mutfakta yaptıklarınızın yürümesine yardımcı olur.
Çinko ve magnezyumu ayrı ayrı alabilirsiniz elbette. Fakat sporcular genelde bunu ZMA olarak alırlar. Dozları buna göre ayarlanmıştır ve bu şekilde daha rahat alabilirsiniz.
3: Omega-3 Balık Yağı!
Genellikle diyetimizde omega-6 oranı omega-3 oranından çok fazla. Hele bir de spor yapıp, hayvansal gıda tüketenlerde omega-3 oranı çok düşük oluyor. Bu birçok probleme kapı aralıyor. Eğer uzun dönemde sağlığınızı düşünüyorsanız, antrenmanlardan yenilenmenizi hızlandırmak istiyorsanız, omega-3 olmazsa olmaz ! Balık yağı hapı veya Omega 3 supplementleri hakkında geniş makalemizden daha fazla bilgi almanızı tavsiye ederiz. Önemli bir supplement.
Piyasada birçok farklı ürün var, hangisini tercih etmeliyim, kafam karıştı diyorsanız haksız sayılmazsınız. Omega-3 balık yağı supplementlerinin kalitesi ve miktarı önemli.
Düzenli kullanmanız gereken bir supplement olduğu için fiyatı da önemli.
#4 Probiyotik Supplementler!
Antrenman yaptınız, uykunuza önem veriyorsunuz, besleniyorsunuz da. Fakat yediğiniz gıdaların gitmesi gerektiği
yere gittiğinden emin misiniz?
Bunu bizim için yapanlar bakteriler. Fakat biz hayatımıza antibiyotikleri, işlenmiş besinleri, stresi ve tahılı dahil ettiğimiz zaman bu bakteriler işlerini yapamıyorlar, emekler boşa gidiyor.
200’den fazla araştırma 170’den fazla hastalığın eksik probiyotikler sebebiyle olduğunu söylüyor. Huzursuz bağırsak (IBS), zayıf bağışıklık sistemi, iltihaplanmalar, egzama, cilt problemleri, kötü nefes kokusu, ishal veya kabızlık… Bu sorunları yenmemiz için probiyotikler çok önemlidir.
Probiyotik aktif bakterilerdir, canlı olarak almanız lazım. Prebiyotikler ise, zaten olan bakterileri besleyen gıdalardır. Prebiyotikler ısıdan nemden etkilenmezler. İki formu da ihtiyaca karşılık verir.
Bakteri sayısı, iyi bir probiyotik supplement için önemli bir gösterge, fakat bakteri çeşitliliği, miktardan daha önemli.
Özellikle lactobacillus rhamnosus ve lactobacillus acidophilus önemli bakterilerin başında geliyor. Bu üründe bunları içeren zengin bir karışım, bu yüzden rahatça önerebiliriz.
Probiyotik supplement alırken dikkat etmeniz gereken son kullanma tarihlerinin olması. Bakterilerin hala canlı ve etkili olup olmadığını başka türlü anlayamazsınız. Ölü bakteriye de ayrıca para vermenize gerek yok, zaten onları kalitesiz gıdalardan yeterince alıyoruz. Bu ürünlerden bütçenize uygun olanı tercih edin.
#5: BCAA (Amino Asit)
Protein ihtiyacını gün içerisinde düzenli olarak alanların takviye etmesi şart değil. Fakat antrenmandan aldığım verim maksimum\ olsun diyorsanız, bir an önce yenilenmek istiyorum diyorsanız alacağınız ürün BCAA olacaktır. Eğer aç antrenman yapıyorsanız – ki yağsız kas kütlesi oluşturmanın en popüler yöntemlerinden biridir – antrenman esnasında BCAA oldukça önemli.
Ayrıca ağırlık çalışması değil de; koşma, yüzme veya bisiklet gibi uzun tempolu sporların içindeyseniz BCAA performansınızı da artıracaktır. Söz konusu performans ve kas gelişimini olduğunda en önemli amino asitler bu dallı zincirli amino asitlerdir.
İyi bir BCAA supplementi en az 2 kat lösin amino asiti içerir. Ayrıca antrenman öncesinde kafein de barındıran kompleks versiyonları tercih edebilirsiniz.
OPSİYONEL #6: Protein Tozu!
Merak ediyor olabilirsiniz, sporcular arasındaki en popüler supplement neden listeye alınmamış?
Açıklayalım, protein tozu kimileri için listenin en başında da olabilir. Günlük protein ihtiyacınızı karşılayamıyorsanız, diyetinizle
bunu yapmanız mümkün değilse, pratik yöntem olan whey protein kas geliştirmek için olmazsa olmaz! Kas gelişimi için protein şart, söyleyecek çok bir şey yok.
Ama protein ihtiyacınızı karşılıyorsanız almanıza da gerek kalmıyor. Bu yüzden “kesinlikle listede yer almalı” diyemedik.
Protein tozuna en büyük ihtiyaç, diyet yapılan dönemde oluyor. Çünkü yüksek kalori alırken proteini almak hem kolaydır, hem de vücudumuz zaten katabolik değildir. Fakat kilo vermeye çalışırken düşük kalorili bir beslenme içinde takviye almanız muhtemelen gerekecek, ya da çok faydalı olacaktır.
Diğer Supplementler Hakkında Bilgilenin!
Listeleyecek olursak:
- Eklem ağrıları için glukozamin,
- Eksik olabileceğiniz vitamin ve mineraller,
- Antrenmanda daha yoğun enerji ve güçlü olmak için Pre workout supplementler,
- Yağ yakmayı desteklemek için yağ yakıcı supplementler,
- Hacim almak için öğün yerine kullanılabilecek kilo aldırıcı supplementler,
- Yaraların iyileşmesine yardımcı L-Glutamin.
Lütfen makaleyi yararlı bulduysanız arkadaşlarınızla paylaşmayı ihmal etmeyin.
Merak ettiğiniz sorularınızı bize sorabilirsiniz, iyi sporlar!
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Add Comment