İlan Ekle Oturum aç

Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar?, Kreatin Takviyesinin Faydaları, Kreatinin Zararları

Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar?, Kreatin Takviyesinin Faydaları, Kreatinin Zararları
Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar?, Kreatin Takviyesinin Faydaları, Kreatinin Zararları

Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar?

Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar?, Kreatin Takviyesinin Faydaları, Kreatinin Zararları

Yüksek eforlu bir aktivitede performansınız düşükse vücudunuzdaki kreatin miktarı az olabilir. Besinler, ihtiyaç duyulan kreatin için yeterli olmayabilir.

Kreatin, vücudun ürettiği doğal aminoasitlerden biridir. Kas kuvvetinin sürekliliğini sağlar ve kasların enerji depolarını doldurur. Efor gerektiren durumlarda kasın ihtiyacı olan enerjinin kaynağıdır. Ani hareketlerde kasların enerji depolarını aktif şekilde kullanılmasını sağlar. Kasların su tutuma miktarını artırarak hacimli kaslar oluşturur. Ayrıca; vücut geliştirme, fitness ve egzersiz gibi fiziksel aktiviteler için kullanılan takviye maddelerden biri olan kreatin takviyesi, spor yapan insanların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Doğal gıdalara ek olarak kullanılabilen gıda takviyesi (supplement) olan kreatin, normal ve yetersiz beslenmeden dolayı ortaya çıkan performans eksikliklerinin giderilmesine yardımcı olur.

Ne İşe Yarar?

Kreatinden önce “kreatin fosfat”tan bahsetmek gerekir. Bu madde, vücudun hareket için ihtiyaç duyduğu enerji olan ATP’nin en kısa sürede üretilmesini sağlayan bileşimdir. Oksijene ihtiyaç duyulmadan üretilen bu enerji, kısa ve “patlayıcı güç” gerektiren hareketlerde büyük rol oynar. Genelde bu hareketler sporcuların etkinlikleri sırasında ağırlık kaldırma, ribound yapma ya da beysbol sopasına vurma gibi hareketlerdir. Kreatin, vücudun kendisinin üretebildiği bir aminoasittir. Hayvansal gıdalar yoluyla alınabilen bu aminoasit, vücutta depolanabilir. Vücuda alınan fazla kreatin; daha fazla kreatin fosfat ve dolayısıyla daha yüksek enerji anlamına gelir. Böylece hızlı aktiviteler ile kasılan kaslar daha fazla kreatin fosfat depolayarak daha seri tepkiler verebilir.

Kreatin, tüm memelilerin vücutlarında bulunan bir aminoasittir. Kreatin ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu kırmızı et ve balık tüketmektir. İnsan vücudu, sağlıklı beslenmeyle günlük yaklaşık 1 gram kreatin üretebilir. Ama kasların ihtiyaç duyduğu kreatin oranı bunun çok daha fazlasıdır. Kasların günlük kreatin ihtiyacı 5-6 gramdır. Bu miktarı et ve balıktan sağlamak neredeyse imkânsızdır. Bu yüzden dayanıklılık ve kuvvet gerektiren sporlarla uğraşanlar genelde kreatin takviyesine başvurur.

Kreatin Takviyesinin Faydaları

Vücudun et veya balıktan alacağı kreatin miktarı yetersiz olacağı için özellikle spor yapan ve efor sarf eden insanların gerekli kas enerjisini kreatin takviyelerinden karşılaması gerekebilir. Bu durumu şöyle özetleyebiliriz; spor yaparken 2 dakika ağırlık çalışıyorsanız kreatin takviyesi ile bu süreyi 3 dakikaya çıkarabilirsiniz; 3 kilogram ağırlık çalışıyorsanız 4-5 kilograma çıkarabilirsiniz. Yani kreatin takviyesi, ekstra bir enerji sağlar. Daha fazla enerji ile daha çok spor yaparsınız ve doğal olarak kaslarınız daha çok gelişir. Futbol, basketbol ve atletizm gibi spor dallarında da kullanılabilir. Maksimum verim için yoğun bir antrenman programı uygulamak gerekiyor.

Kreatinin diğer faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Kasların gelişimi için su çok önemlidir. Kaslara çok daha fazla su iletilmesine ve su tutulmasına yardımcı olur.
  • Kreatinin su tutması kas gelişimini artırır. Bu sayede kasın protein sentezi daha kolay olur.
  • Kaslardaki liflerin büyümesini tetikler.
  • Kas kütlesini ve lif boyutunu artırır.
  • Vücudun genel gücünü ve dayanıklılığını artırır.
  • Ağır spor veya efor gerektiren durumlarda hareketlerin tekrarını ve devamını sağlar.
  • Spor sonrası kas hasarını minimize eder, kas tamirini hızlandırır.
  • Kaslardaki sinir sistemini korur.
  • Kemik hücre ve dokularının yenilenmesine yardımcı olur.

Kreatinin Zararları

Sağlık veya fizikî görünüm için son yıllarda popülaritesi artan vücut geliştirme sporları, fitness ve egzersiz gibi fiziki aktivitelerde fazla enerjiye ihtiyaç duyulur. Rutin beslenme alışkanlıkları bu enerjiyi sağlayamayabilir. Bu sebeple bazı ek gıdalar, takviye ilaçlar ve maddeler almak gerekebilir. Kreatin takviyesi de bu ihtiyacın bir ürünüdür.

Yirmi yıl önce de spor yapılıyordu; ancak takviye besinler yoktu. Bugün her tür spor için farklı takviye gıda veya ilaç öneriliyor. Her spor salonunun vitrininde veya spor marketlerde bu tür maddeleri bulmak mümkün. 1980’li yıllardan itibaren ithalatı serbest bırakılan bu maddelerin birçoğu bazı olumsuzluklara yol açabiliyor.Peki, kullanımı bakımından en çok ilgi uyandıran kreatinin ne gibi zararları olabilir?

Kaynak: https://www.makaleler.com/kreatin-ne-ise-yarar


[yasr_visitor_votes size=”large”]

Add Comment

Your email is safe with us.

0
Close

Your cart