Aralıklı oruç gün boyunca yemek yediğiniz süreyi kısıtlamak adına, yeme aralıklarınızı düzenlemenizi gerektirir. Aralıklı oruç diyetinde farklı yeme düzenleri vardır. En çok tercih edilenler 5-2 veya 16-8 olarak sıralanmaktadır. 5-2 düzeninde, haftada 2 gün üst üste alınması gereken kalorinin sadece %25’i alınmakta, diğer 5 gün ise daha serbest olmaktadır. 16-8’de ise günde 16 saat boyunca hiçbir besin tüketilmiyor ve yemek yeme süresi de 8 saatle sınırlanıyor. Açlık dönemlerinde şekersiz çay, bitki çayları ve sade kahveler serbesttir. İhtiyaç duyulan su tüketim miktarı mutlaka karşılanmalıdır. İster 5-2, ister 16-8 yeme düzenini uygulayın, kilo vermek için ne yediğiniz kadar, ne zaman yediğiniz de önemlidir.
Nasıl Kilo Veriliyor?
Glikoz vücutta glikojen olarak depolanmaktadır. Vücutta depolanan glikojenler 8-12 saat arası açlık sırasında tüketilmektedir. Ancak sık yemek yiyen bireylerin vücudu devamlı olarak glikojen depolayacakları için glikojen rezervi hiçbir zaman tükenemeyecektir. Vücut enerji elde etmek için yağ yakmak yerine sadece glikojen depolarını yakmaya çalışacaktır. Intermittent Fasting bu durumun gerçekleşmesini engeller böylelikle vücut enerji ve yağ yakabilir. İlerleyen zamanlarda kilo verimi gerçekleşir.
Aralıklı Orucun Faydaları Nelerdir?
•Oruç sadece iştahınızı baskılayıp kalori alımınızı azaltmakla kalmaz. Çalışmalar aynı zamanda oruç tutmanın metabolizma hızını ve kilo kaybını arttırabileceğini göstermiştir.
•Aralıklı orucun, açlık insülin seviyelerini % 31’e kadar, kan şekerini ise % 3-6 oranında düşürdüğü ve böylece diyabet riskinizi azalttığı ve kontrol altına aldığı bulunmuştur.
•Kötü kolesterolü, kan trigliseritlerini azaltmaktadır. Bu nedenle kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltmaktadır.
•Yapılan araştırmalar, aralıklı orucun kanseri önleyebileceğini göstermektedir.
•Aralıklı oruç, beyin hormonu BDNF’yi artırır ve yeni sinir hücrelerinin büyümesine yardımcı olabilir. Alzheimer hastalığına karşı da koruma sağlayabilir.
Kimler Intermittent Fasting( aralıklı oruç) Uygulamamalı?
•Zayıf olan kişiler ve yeme bozukluğu olan kişiler
•Kronik hastalığı olanlar
•Çocuklar (18 yaş altı)
•Hamileler ve emziren kadınlar
•Operasyon sonrası iyileşme sürecinde olan kişiler uygulamamalıdır.
Bu beslenme şeklinin bazı kişiler için işe yarayan bir kilo verme yöntemi olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak herkes için aynı etkiyi göstermeyebilir. Aralıklı oruç tutmayı denemeye karar verirseniz diyet kalitesinin çok önemli olduğunu unutmayın. Yeme periyotları sırasında aşırı işlenmiş gıdalar tüketmeyin. Ayrıca aralıklı oruca başlamadan önce mutlaka bir diyetisyene danışın. Sağlıklı günler dileriz 🙂
Diyetisyen Gizem İğde
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Add Comment