* Hint safranı veya altın baharat olarak da adlandırılan zerdeçal Asya ve Orta Amerika da yetişen bitkiden elde ediliyor. Ana bileşeni olan kurkumin birçok hastalığın tedavisini destekleyici rol oynamaktadır.
* Zerdeçal yüksek oranda antioksidan içermektedir. Serbest radikallerin vücut hücrelerine hasar vermesini ve birçok molekülü baskılayarak iltihap oluşumunu engellemektedir.
* Düzenli olarak zerdeçal tüketimi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi riskini azaltmaktadır.
* Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
* Toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlayarak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olmaktadır.
* Kanser hücresi oluşumunu ve oluşan hücrelerin çoğalmasını engellemektedir.
* Antioksidan ve antienflamatuar etkileri nedeniyle sindirime yardımcı olmaktadır.
* Yapılan araştırmalarda zerdeçalın LDL (kötü kolesterolü) düşürmede etkili olduğunu kanıtlanmıştır.
! Gastrit, ülser gibi mide problemleri olanların zerdeçal tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir. Mide problemi olanlarda mide asitliğini artırarak ciddi problemlere yol açabilmektedir. Kan akışını hızlandırıcı etkisi olan zerdeçalın, kan seyreltici kumadin benzeri ilaçları kullananlar için sakıncalı olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden kan seyreltici bir ilaç kullanıyorsanız zerdeçaldan uzak durmalısınız. Hamile ya da emziren kadınların da zerdeçal tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir.
Diyetisyen Gizem İĞDE
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Add Comment